Meer informatie? Bel 06 - 55 85 62 37
Gratis taxatie aanvragen

Testwijze edelmetalen

Het toetsen van edele metalen in het algemeen is een – weliswaar nog enigszins onnauwkeurig – middel om het fijne gehalte van een samenstelling te bepalen. Gehaltes zoals 8,9, 14, 18 en 22 karaat kan je op die manier op benadering keuren en zo toch al een eerste indicatie krijgen. Toch is Rome niet op één dag gebouwd, en heb je ook hier enige ervaring en oefening nodig.

We onderscheiden twee grote onderzoeksmethodes, namelijk het toetsen of de strijkproef en de vuurproef. In deze bijdrage hebben we het over de strijkproef, die door leken na de nodige oefening relatief gemakkelijk uit te voeren is en ook geen grote investering vergt.

Test set edelmetaal

De strijkproef

Gouden kettingen, armbanden of in het algemeen samengestelde gouden voorwerpen toets je op verschillende plaatsen. Voor kettingen neem je de schakels en de veerring, voor broches de bovenplaat en de onderdelen, en bij armbanden de knippers of het slot en een paar schakels.

Voor het toetsen gebruik je een zogenaamde toetssteen. Dit is een rechthoekige of vierkante Lydietsteen, een donkere variëteit van de kiezellei. Een goede toetssteen is fijn van korrel en de vlakken moeten zijdeachtig aanvoelen.

De toetssteen moet gezuiverd worden door hem af te wrijven met houtskool en water. Het is aan te raden de steen lichtjes te oliën en stofvrij te bewaren.

Verder hebben we ook toetswater nodig, verkrijgbaar bij handelaars in juweliersbenodigdheden. Er zijn doorgaans drie soorten beschikbaar, voor 18, 14 en 9 karaat.

Verder moet je ook over een toetsnaald beschikken. Ook heb je best een aantal reageerbuisjes in huis en verdund salpeterzuur (1 deel zuur en 1 deel gedistilleerd water).

Aan de slag

Vijl nu een te onderzoeken stuk goud af en maak hiermee drie krachtige strepen op de toetssteen. Bedruppel ze nu elk met een van de drie soorten toetswater. Verdwijnt de streep met 18 karaatszuur, dan is het metaal van minder dan 18 karaat gehalte, verdwijnt ze ook met het 14 karaatszuur dan ligt het gehalte beneden de 14 karaat. Verdwijnt ze ook met 9 karaatszuur, dan is het metaal onedel of heeft het een gehalte onder de 9 karaat.

Blijft de streep bij een van de drie zuren staan, bijvoorbeeld bij 18 karaat, dan heeft het goud dat exacte karaatgehalte.

Indicatie

Noteer dat deze proef het niet mogelijk maakt om het fijngehalte van het edelmetaal nauwkeurig vast te stellen, maar het geeft alvast een goede eerste indicatie. Bevat het te onderzoeken goud ook ander metalen zoals zink, nikkel of palladium, dan wordt de methode om het fijngehalte te beoordelen onzeker. En zelfs volledig foutief wanneer de legering ook aluminium zou bevatten.

Gaat het om minder dan 8 karaat goud en bereik je met de strijkproef geen bevredigend resultaat, dan is er nog een manier. Los met de nodige voorzichtigheid een klein proefstukje op in salpeterzuur in een proefglaasje. Bij goudlegeringen zal een vast stuk goudmetaal of goudbezinksel overblijven, terwijl een onedele legering helemaal zal oplossen.

Actuele
GOUDPRIJZEN

Goud prijs p/kg €51300,-

Actuele
ZILVERPRIJZEN

Zilver prijs p/kg €663,-

Wij taxeren ook uw sieraden vrijblijvend bij u thuis


Actuele koers

Hiernaast vindt u de actuele koersen voor goud en zilver.

goud prijs goud prijs zilver prijs